Erstatningsvarer

På grund af rationeringen, måtte man være opfindsom og finde på erstatningsvarer. Der var både de erstatningsvarer som man selv fandt på og hjemmefabrikerede – og så var der de mere kommercielle erstatningsvarer.

Hjemme kunne man f.eks. lave te af blade fra frugttræer, eller man kunne sy tøjet om, sy gamle lagner til frakker eller finde på erstatninger for de cykelslanger og -dæk, som blev en mangelvare under besættelsen.

"Det er Rich's der drik's" hed sloganet for den måske kendteste kaffeerstatning. Foto: Jørgen Larsen.
“Det er Rich’s der drik’s” hed sloganet for den måske kendteste kaffeerstatning. Foto: Jørgen Larsen.


Kaffe på cikorierødder
Der var også mange virksomheder, som fandt på at fabrikere erstatningsvarer. Allerede i 1834 begyndte produktionen af det senere hen så kendte kaffeerstatningsmærke Rich’s.

Rich’s kaffeerstatning bestod af korn og cikorierødder, som blev tørret, formalet og brændt, så det fik udseende som kaffe.

Andre kaffeerstatninger kunne f.eks. være lavet på brændt byg, malt og lupinfrø.

Før krigen kaldtes det kaffetilsætning og blev brugt til at strække de dyre dråber, men fra årskiftet 1941-42 var det slut med rigtig kaffe og så var der kun erstatningerne tilbage.

Også kaffeerstatningerne nåede at blive rationeret, det skete i februar 1945.

Margarinefabrik fremstillede te
I Holbæk gik erhvervslivet også ind i produktionen af erstatningsvarer. Holbæk Margarinefabrik begyndte at fremstille frugtte af resterne af de kasséræbler, som Holbæk Mosteri havde brugt til at lave æblemost af.